neděle 5. června 2011

Angelo Branduardi - Vanità di Vanità

Minulý čtvrtek byl svátek sv. Filipa Neriho, kterému se říká "Veselý svatý". Myslím, že je to hodně oblíbený světec. Určitě také díky filmu, který o něm byl natočen. Hned jsem si vzpomněla na milou písničku z něj, kterou dneska dávám jako Písničkový tip.


A ještě tu mám jednu souvislost, o které chci napsat. Další den, v pátek, byla Noc kostelů (mimochodem velmi povedená akce). Když jsme se ke konci skoro všichni průvodci shromáždili u vína a povídali s dómským farářem P. Švirákem, zmínil právě souvislost s Filipem Nerim a kardinálem Dietrichsteinem, který postavil část katedrály:

Filip Neri se věnoval především chudým dětem, byl skromný a nesnášel, když se někdo choval moc vznešeně, zbožně nebo když nějak přehrával. Když byl jmenován kardinálem, dostal dekret a kardinálský klobouk. Nějak ho to naštvalo a poslal papeži zpět dekret. Klobouk si nechal, protože se v něm dobře spí jeho kocourovi. Jednou Filipa Neriho navštívil Dietrichstein, který se tvářil velice zbožně a důležitě. Filipa Neriho to dopálilo, vzal kardinálský klobouk, posadil ho na hlavu Dietrichsteinovi a posměšně řekl: "Z tebe jednou bude dobrý kardinál". Dietrichstein si uvědomil, jak se chová a nechal toho. Časem se z něj kardinál opravdu stal.
Otec Švirák k tomuto příběhu dodal: "Kdyby Filip Neri viděl většinu dnešních katolíků, asi by z nich zuřil."
Ty zbožné pohledy, nesmělost, dlouhé sukně neurčité a hlavně co nejnenápadnější barvy, přehnaná pokora, snaha být s každým zadobře, nízké sebevědomí... hmm?
myslím, že každého se týká alespoň něco z toho...


Žádné komentáře: