neděle 19. června 2011

Vím jedno návrší, vím já pěknej Hrad

Bylo nebylo, za třemi řekami a čtyřmi tramvajovými zastávkami jednou žilo 9 udatných jinochů. Ti měli jednu společnou věc, totiž hledali bydlení. A protože jeden znal druhého a třetího, druhý čtvrtého, třetí pátého, a tak dál, nakonec se všichni sešli v jednom bytě. A ne ledajakém, přímo Na Hradě!
Možná se ptáte, Hrad? Tam by přece měl sídlit nějaký král. A taky že sídlí. Žije tam sám velký (opravdu velký) vládce království jménem VKH. O své království se stará moc dobře, však pod jeho rukama jen vzkvétá. Že by vládl jen ze svého trůnu? To mu není vlastní. Často se vydává na cesty po království a pravidelně obědvá se svými poddanými, kteří mu rádi naslouchají (pokud zrovna nemluví o státnicích). Ale pan král už je bakalář, tak si poddaní můžou oddechnout. Jen se nad královstvím vznáší otazník, zda král neuteče do jiného kraje. Pan král si totiž rozumí s médii. Umí pracovat jako skutečný novinář a současné království už mu nenabízí rozvoj v této oblasti.
Král má svého sekundanta a ani tomu nejsou cizí média. Umí mluvit, dokonce i do televizních kamer, na záchod chodí nejraději v Lulči a do vlády v království jistě vidí velmi dobře, protože si namluvil první dámu VKH. Ti dva tvoří moc báječný a romantický pár. Až jednou budou mít děti, jejich syn se jistě bude jmenovat Mordechaj a když bude chtít projevit nadšení nebo údiv, bude dělat vysokým hláskem úúúú úúúú.
Pro případ, že krále napadne pořídit si do zlaté klece slavíčka či barevného mluvícího papouška, má na hradě odborníka - ornitologa. Ten má ještě další funkci - udržuje dobré vztahy s blízkou velmocí, Valašským královstvím.
Málokoho by napadlo, že na Hradě málem chyběl šašek! Vždyť co by to bylo za království bez šaška? Ten dříve bydlel na nedalekém hradě Kokoříně, ale tam mu nebylo moc přáno, a tak mu král poskytl nové místo. Tady má široký prostor pro své aktivity. Je mimo jiné režisérem úspěšného Experimentálního divadla Na Hradě, ale také si zřídil seznamovací agenturu Amorek. Bohužel vůbec netuším, jak je agentura úspěšná...
A když je zde šašek, tak i Bambula. Ten ale šaškovi nepomáhá s vylomeninami. Už je magistr, všichni bezdomovci v okolí z něj mají respekt a brzy Hrad opustí, protože bude mít mladou paní Bambulovou, se kterou se usídlí někde v podhradí.
Ačkoli království funguje naprosto skvěle a bezproblémově, vždy se hodí mít v záloze i takové profesionály, kteří můžou v případě nouze vytrhnout trn z paty. Král moc dobře ví, co dělá, proto na Hrad povolal právníka a psychologa, který přispěchal až z dalekých krajů, plných lázeňských kolonád a léčivých pramenů.
Také odborníka přes politiku tam mají. Až se jednou přesune z Hradu na ten velký Hrad, bude mít naše království určitě nemalé výhody. A pro případ komunikace s cizími říšemi je k dispozici znalec jazyků, hlavně angličtiny a němčiny. A možná je dokonce sousedem přestěhovaného Hliníka...
Hrad je místo velmi oblíbené a hojně navštěvované. Hradní pánové sem často zvou vybranou společnost a pořádají nejrůznější vznešené kratochvíle. Na Hradě se prostě odehrává to důležité v celém království, to mi dá jistě za pravdu každý, kdo už Hrad někdy navštívil.
A to je konec pohádky, milé děti. Mějte se pěkně, já za pár hodin vstávám, abych mohla naposledy před dlouhou letní odmlkou odcestovat do mého milovaného království...

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Luci, tak tenhle příběh nemá chybu, musela jsem se místama fakt dost smát :-D :-D Dej si to i na signály, ať je to víc na očích, protože to fakt stojí za to :-D
Terka

Anonymní řekl(a)...

:D :D :D :D Luci, tak tohle je geniální, smíchem padám pod stůl :))).
S pozdravem bývalá první dáma VKH :D

Anonymní řekl(a)...

=D=D=D tak toto nemá konkurenci=)...už bylo na čase vylíčit světu nejlepší privát v Olomůci ;-) toto je nejlepší pohádka ;-)
S pozravem princezna z Valašského království =D